Bahan2:
2 keping Homemade Tempe ( label aku tuh!)
4 ulas bwg merah
3 ulas bwg putih
3 sudu cili kisar
Secubit belacan ( masa ni aku x letak)
Segenggam ikan bilis halus
Segenggam kacang tanah
5-6 helai daun kari (kalo suka)
Air asam jawa
Garam/Gula
Minyak utk menumis
Cara2:
Potong dadu tempe tu. Besar ikut suka la.Goreng tempe, ikan bilis & kcg tanah. ketepikan.
Blender bwg merah&putih. Panaskan minyak dan tumis. Kmdn, masukkan cili kisar. Masak sehingga naik bau. Masukkan air asam jawa & daun kari. Kmdn, gula& garam secukup rasa.Masak sehingga sambal tu kering barulah masukkan tempe,ikan bilis & kcg tanah yg sudah digoreng td. Gaul sebati. Siap